En mail fra en forsker

Den 6. marts 2023 fik vi en mail fra Sabrina Vitting-Seerup. Sabrina er postdoc på Københavns Universitet ved afdelingen for videnskablig uddannelse og forsker i inkluderende videnskabsformidling - altså hvordan man inkluderer sin målgruppe i sin formidling af videnskab. Hun har også sin egen virksomhed Ren Snak, hvor hun formidler sin egen forskning og hjælper andre forskere til bedre selv at formidle.

Sabrina kan godt lide formidling. Og vi syntes at hendes mail var spændende:

Sabrina

“Long time listener – first time caller” på linjen. Til gengæld håber jeg, at I kunne være friske på at lave et eksperiment sammen.

Vi er altid friske på at lave et eksperiment.

Sabrina

jeg er kæmpe fan af Videnskabelig udfordret! Da jeg hørte, at I ville lave en forskningspublikation sammen med jeres lyttere, og så senere hørte jeres afsnit om forskningsformidling med knægtene fra den der anden, mindre berømte podcasts (hvad hed den nu? Historisk udfordret?), var jeg nødt til at række ud!

Kort fortalt førte Sabrinas e-mail til et samarbejde hvor hendes forskningsgruppe og Videnskabeligt Udfordret sammen undersøger effekten af forskellige appelformer (logos og patos) på effektiviteten af forskningsformidlingen. Studiet er baseret på et hold tyske forskere, der mener at have påvist at man ikke kan lære videnskab, hvis man samtidig har det sjovt. Det er Sabrina ikke enig i, og det er vi sådan set heller ikke. Så vi skal have testet den hypotese. Og undervejs vil vi opdatere jer på hvordan vores forskning forløber.

Vi har ikke helt sat os fast på hverken forskningsspørgsmål eller forsøgsopstilling, men vores tanker er indtil videre følgende:

Forskningsspørgsmål
Kan lytterne både lære og le samtidigt? Hvad er den perfekte balance mellem logos og patos i en forskningsformidlende podcast? Og ændrer balancens effektivitet sig afhængigt af lytterens baggrund?

Metode
Videnskabeligt Udfordret og Sabrina udvælger 4-6 lydklip á 8-12 minutter. Disse hører I lyttere igennem mens I markerer, hvornår I lytter til logos (dvs. rationelt videnskab), og hvornår I oplever patos (f.eks. hånende grin over Elizabeth Holmes patenter eller rørstrømske reaktioner ved tanken om, at ALLE dino-æggene blev spist). Til sidst skal I score episodens kvalitet på en skala vi definerer, og endeligt svare på et par spørgsmål om jeres vurdering af afsnittet, samt om jeres baggrund (måske forskere er mere logos-fikserede end landmænd? Eller vice versa?). Afhængigt af det billede, vores data tegner, kunne Sabrina også interviewe et par af jer for at lære mere om jeres oplevelser.

Vi forventer at starte dataindsamlingen i efteråret 2023. Indtil da skal forsøgsopstillingen slås helt fast. Blandt andet skal vi have kodet et interface der kan afspille lyd og samtidig give mulighed for at “reagere” så vi kan opsamle information om hvornår under et lydklip I føler hvilke følelser.

Resultaterne bliver delt med alle lyttere, og 10er-støtterne kan måske endda ”fortætte” data ved at bekræfte eller modsige vores analyse. Deres inputs skal selvfølgelig også skrives ind i artiklen, hvad der er helt forventeligt i co-creation kontekster.

På nuværende tidspunkt er vi ved at finde lydklip, afklare hvordan interfacet skal programmeres og designe forsøgsopstillingen. Vi mødes med Sabrina igen d. 24. april.